Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép

 

ARGENTÍN KÖZTÁRSASÁG

                    República Argentina

 

Dél-Amerika délkeleti részén fekszik,területe észak-déli irányban a Baktérítõtõl a Tûzföldig terjed.Keleti határa az Atlanti-óceán.Szomszédos országai: Chile,Bolívia,Paraguay,Brazília

 Kép
és Urugay.

Területe: 2.766.899 km2   Lakosság: 31.929.000 fõ   Hivatalos nyelv: spanyol  Pénznem : Peso

Éghajlat: északon szubtrópusi,a pampákon mérsékelt, Patagóniában  szélsõségesen kontinentális,az Andok keleti lejtõin csapadékszegény hegyvidéki. Legmagasabb hegycsúcs: Aconcagua 6959 m

Gazdasági élet : ipari-agrár ország

A XVI.század elején fedezték  fel és gyarmatosították a spanyolok.1816-ban kiáltották ki a függetlenségét.A XIX.század második felében gazdaságilag fellendült és az európai kivándorlók egyik legnagyobb befogadó országává vált.A lakosság  97%-a európai eredetû (fõleg olasz,német,spanyol de több tízezerre tehetõ a magyarok száma is). 1943-ban katonai puccsal került hatalomra Juan Domingo Perón,akit 1946-ban köztársasági elnökké kiáltottak ki.1955-ben szintén katonai puccs buktatta meg Perón diktatúráját.

Államforma: szövetségi köztársaság Közigazgatási beosztás: 22 tartomány (província),1 szövetségi kerület (distrito federal),1 terület (territorio). Fõvárosa: Buenos Aires 2.924.000 fõ(11.126.000 az elõvárosokkal együtt) 

Az embereknek Argentínáról legelőször a tangó, a foci és a nagy puszták jutnak eszükbe, de természetesen az ország ennél lényegesen többet nyújt az ideérkezőknek. Csodálatos tájak várják a turistákat, sivatagok, az Andok vonulatai, Patagónia gyönyörű, kietlen tájai, vagy a meseszép Iguazu vízesés külön-külön is vonzó desztinációvá tenné az országot, így együtt pedig az igényes utazó számára egyszerűen kihagyhatatlanná tesznek egy argentínai utazást. 

A főváros, Buenos Aires a dél-amerikai fővárosok közül a legeurópaibb, építészeti emlékeinek, valamint a rengeteg európai bevándorlónak köszönhetően az ember teljesen otthon érezheti magát. Ha pedig még a focit is szereti, ismer néhány tánclépést és szereti a marhahúst, Argentínát második hazájaként fogja szeretni, ha egyáltalán visszautazik még az "első" hazájába. 

 

Környezet, éghajlat:Argentína a Föld nyolcadik legnagyobb országa, végighúzódik szinte a fél dél-amerikai kontinensen. Chilével, Uruguay-jal, Paraguay-jal, Brazíliával és Bolíviával határos. Négy nagy területi egységre lehet osztani, nyugaton húzódik az Andok, északon óriási termékeny alföld, az ország középső részén a híres Pampák, délen pedig Patagónia sztyeppés illetve tundrás, jeges területei találhatóak. 22 nemzeti park védi az ország felbecsülhetetlen természeti értékeit és élővilágának olyan egyedi fajtáit, mint a kajmánt, a pumát, a flamingót, vagy a pingvint.
Az ország éghajlata rendkívül változatos, az északi részek szubtrópusi klímájától a déli területek tundrájáig minden éghajlati öv megtalálható Argentínában. Az óceánhoz közelebb fekvő területek a legcsapadékosabbak. Az Andokban hegyvidéki éghajlat van, 3000 méter felett állandó hó uralkodik.
 

 

 

 Fotók.

 

 

 Kép  Kép  Kép
 Kép  Kép  Kép
 Kép  Kép  Kép
 Kép  Kép  Kép